Згідно з легендами, назва «вінегрет» Російським закускам з оцтовою заправкою дали французькі кухарі, що з'явилися в Росії на початку XVIII століття, а хрещеним батьком вінегрета вважається знаменитий кухар Талейрана Антуан Карем, якого до імператорського двору до Санкт-Петербурга надіслав П. І. Багратіон.
Назва «вінегрет» походить від французького vinaigrette, тобто, заправка з оцту, оливкової олії та солі. Саме з такою заправкою прийнято подавати салат. Складається він з відварених овочів: буряків, моркви, картоплі, цибулі та капусти. Овочі та картопля нарізаються кубиками, цибуля кладеться в помірній кількості.
Назва страви походить від французької соусу вінегрет (фр. vinaigrette) – широко поширеною в Європі, а також у дореволюційній Росії заправки для салату на основі оцту, оливкової олії та гірчиці. Назва соусу походить від зменшувальної форми фр. vinaigre (оцет).
Деякі версії російської вінегрета перетворилися на «крихту без квасу», що зазначається, наприклад, у словнику Даля. А сучасний варіант вінегрета з солоними огірками та/або оселедцем, буряком, вареним яйцем, квашеною капустою і картоплею – це версія цієї страви, що з'явилася на початку XX століття.